Tamman siemennys pakastespermalla

Pakastesiemennykset ovat yleistyneet viime vuosina. Niiden avulla saamme käyttöömme ulkomaisia oriita tai voimme käyttää sellaisia kotimaisia oriita jotka keskittyvät kesäaikana kilpailemiseen. Myös kuolleiden oriiden pakastesperman käyttö on mahdollista.

Pakastesperman hedelmöittämiskyky vaihtelee hyvin paljon oriiden välillä, ja samallakin oriilla saattaa olla laatueroja eri pakastuserien välillä. Luonnollisesti myös tamma vaikuttaa siemennysten onnistumiseen: aiemmin huonosti tiinehtynyt, nestettä kohtuun kerännyt tai vanha tamma ei ehkä sovellu tiineytettäväksi pakastesiemennyksellä.

Tärkein ero tuorespermasiemennyksen ja pakastesiemennyksen välillä on siemennyksen ajoitus. Koska pakastetut siittiöt elävät sulatuksen jälkeen tamman kohdussa vain vähän aikaa, täytyy siemennys tehdä lähellä ovulaatiota, 6-8 tuntia ennen tai jälkeen ovulaation. Useimmiten siemennys tehdään ovulaation jälkeen, koska ennustaminen on vaikeampaa kuin tapahtuneen ovulaation toteaminen.

Kun tamma on hyvässä kiimassa, sille annetaan kiimankatkaisulääkitys ja sen jälkeen seurataan 6-8 tunnin välein ultraäänitutkimuksilla tamman munasarjassa olevan kiimafollikkelin kehitystä. Kun kiimafollikkeli on puhjennut eli ovulaatio tapahtunut, siemennetään tamma.

Pakastettu sperma tilataan etukäteen valmiiksi siittolaan, jotta se on heti käytettävissä kun tamma on ovuloinut. Pakastesperma säilytetään nestemäisessä typessä, jonka lämpötila on noin -200 °C. Tässä lämpötilassa se säilyy miten kauan tahansa. Nestemäinen typpi haihtuu pikkuhiljaa tiiviistäkin säilytysastiasta, ja siksi sitä pitää aika ajoin lisätä säiliöihin.

Pakastesperma on tavallisimmin pakattu niin sanottuihin olkiin, joiden tilavuus on 0,5 millilitraa. Valmistajan ohjeen mukaan olkia käytetään yhtä siemennystä kohden tavallisimmin 4-8 kappaletta. Ne sulatetaan lämpimässä vesihauteessa ja viedään tamman kohtuun joko tavallisella keinosiemennyspillillä tai erikoispillin ja metallistiletin avulla.

Tamma on hyvä tarkistaa vielä siemennystä seuraavana päivänä tulehdusmuutosten varalta. Pakastespermaa käytettäessä nesteen kertyminen kohtuun ja kohtutulehdus ovat tavallisempia kuin tuorespermasiemennyksen jälkeen.